Η κυβέρνηση με τη συνολική πολιτική που ασκεί επί του θέματος, αλλά και με την τελευταία ανακοίνωση για επιτάξεις γης, οξύνει το πρόβλημα στα νησιά που υφίστανται τα κύρια φορτία του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2029, στην εκπομπή του ALPHA TV «Εκτός Γραμμής», με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα. Ταυτόχρονα, αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι παραδειγματική η τιμωρία των ενόχων.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Οι επιτάξεις εκτάσεων στα νησιά είναι απαράδεκτη επιλογή
«Απαράδεκτη η απόφαση για τις επιτάξεις εκτάσεων. Η κυβέρνηση οξύνει με την πολιτική της το πρόβλημα στα νησιά. […] Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δεν εξαρτώνται από τους χειρισμούς μιας χώρας, μας υπερβαίνει, είναι βαθύτερες οι αιτίες. Αυτή την απλή αλήθεια η αντιπολίτευση της ΝΔ δεν την αναγνώριζε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ενστάλαξε το μίσος, τον διχασμό, τα ρατσιστικά κηρύγματα, απλώς και μόνο για λόγους αντιπολιτευτικούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, ως κυβέρνηση, έρχεται, επτά μήνες μετά, να ανακαλύψει ότι κακώς διέλυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. […] Εμείς κάναμε κάτι το οποίο, επτά μήνες μετά, η ΝΔ αναγνώρισε ότι έπρεπε να υπάρχει. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε ροές που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, μπορέσαμε και αποσυμπιέσαμε καταστάσεις και είχαμε φτιάξει ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών το οποίο, παρά τα προβλήματά του, λειτουργούσε ως ένα βαθμό».
Απαραίτητη η ισοκατανομή του προσφυγικού, μεταναστευτικού φορτίου σε όλη τη χώρα
Τώρα, η ΝΔ, αντίπαλη με τον ίδιο τον προηγούμενο εαυτό της, έρχεται σε αντίθεση με τους τοπικούς παράγοντες της κάθε περιοχής οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν το προσφυγικό φορτίο που τους αναλογεί. Κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε σήμερα στα νησιά -με τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό που υπάρχει τώρα- εάν είχαμε μια ισοκατανομή σε όλη την χώρα. Θα ήταν ανεπαίσθητη η παρουσία του. Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που θα πρέπει να την στηρίξουμε όλες και όλοι. Βεβαίως, η ΝΔ τι κάνει; Λέει “θα διπλασιάσω, θα τριπλασιάσω τον πληθυσμό και θα κάνω φυλακές στα νησιά. […] Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής που πρέπει να υιοθετηθεί, είναι ξανά μια συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για να αναλάβουν το μερίδιο της δικής τους ευθύνης. […] Θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής πίεση από εμάς. Αλλά όταν είσαι στο ίδιο κόμμα με τον κ. Όρμπαν, ο οποίος κλείνει τα σύνορα, προφανώς είσαι στριμωγμένος».
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτα απ’ όλα επιλογή του κόσμου που τον οδήγησε στη θέση που είναι σήμερα
«Διαβάζετε πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα σας πρότεινα, για να είστε μέσα στα πράγματα, το 80 με 90% να το πετάξετε. […] «Δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο να εναντιώνεται σε αυτό που ονομάζουμε διεύρυνση. Κοιτάξτε την πρόσφατη ιστορία από το 2010 και έπειτα. Η πορεία ενός κόμματος από το 3-4% μέχρι το ΄15 και το ΄19, στο 36% και στο 32% αντίστοιχα, δεν είναι εν τοις πράγμασι μια πορεία διεύρυνσης της επιρροής του; Άρα, τον δρόμο της διεύρυνσης μας τον έδειξε ο ίδιος ο κόσμος μέσα από την ψήφο του σε διάφορους εκλογικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτό τον χώρο. Δεν τον ψήφισε γενικά και αόριστα». […] Όλος αυτός κόσμος, ο οποίος ουσιαστικά αποδεσμευόταν από τις προηγούμενες πολιτικές του εκφράσεις, κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά, κάποιες μικρότερες δυνάμεις της Αριστεράς κι από την ίδια τη ΝΔ, βρήκε πολιτική έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έφυγαν από εκεί, δεν ήθελαν να ξαναβρούν αυτό που άφησαν. Η συνάντηση όλου αυτού του κόσμου, που έγινε στο έδαφος αυτού του χώρου, στο έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πολιτικά χαρακτηριστικά».
Δεν μονοπωλούμε τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά είμαστε η «καρδιά» του
«Αυτό που θέλουμε πηγαίνοντας προς το τρίτο Συνέδριό μας, είναι να αντιστοιχίσουμε την επιρροή μας στην κεντρική πολιτική σκηνή με την παρουσία του κόμματος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα και στα σωματεία. […] Η πολιτική της διεύρυνσης δεν γίνεται με μεταγραφές, στο ποδόσφαιρο γίνεται αυτό, όπου όποιος δίνει τα περισσότερα παίρνει τον παίχτη. […] Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Εδώ, επαναλαμβάνω, είναι μια συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς, από την οποία προκύπτουν τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας Αριστεράς της εποχής μας, ικανής να εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτό είναι το νέο στοιχείο. Εμείς δεν θέλουμε να μονοπωλήσουμε την έκφραση του προοδευτικού χώρου, δεν λέμε ότι προοδευτικός χώρος είμαστε αποκλειστικά εμείς, είμαστε όμως η «καρδιά» του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».
Υπάρχουν συγκεκριμένα πεδία που μπορεί να εκφραστεί μια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ
«Η κ. Γεννηματά και ο χώρος της πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση που θέτει η απλή αναλογική και να αναζητήσουμε συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας, να δημιουργήσουμε τους όρους για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. […] Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε. Στην πρώτη κατοικία, να υποστηρίξουμε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Στον κατώτατο μισθό να υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι τεχνητός ο διαχωρισμός σε παλιό και νέο ΣΥΡΙΖΑ, του 3% και του 33%
«Διαφωνώ με τον τεχνητό διαχωρισμό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του σημερινού του 33%. Ακριβώς επειδή ξεκίνησε από αυτό, αν δεν υπήρχε το 3% δεν θα φτάναμε στο 33%. Θέλω να πω ότι αν δεν υπήρχε μια δύναμη η οποία να έλεγε ότι η κρίση που έχουμε είναι πολύπλευρη, βαθιά και δεν έχει να κάνει μόνο με το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και με τις ατέλειες της Ευρώπης, αν δεν έλεγε ότι είναι μια ενωτική δύναμη, εάν το ΄12 δεν έλεγε ότι είμαστε μια Αριστερά η οποία θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, εάν δεν έκανε ένα ενωτικό κάλεσμα, δεν θα έφτανε εκεί που έφτασε. Αυτά είναι στοιχεία πολιτικής και στρατηγικού σχεδίου. Προφανώς αυτή η πορεία είναι σε άμεση αντιστοίχιση με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά υπήρξαν και άλλες αντιμνημονιακές φωνές».
Αδιαμφισβήτητος ο Αλέξης Τσίπρας
«Πραγματικά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει απέναντί του είτε τους “καραμανλικούς”, είτε τους “σαμαρικούς”, είτε τους ακροδεξιούς, ο Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη, σχεδόν, μέρα που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος μέχρι και τώρα, είναι αδιαμφισβήτητος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που μας δημιουργεί ψυχική και πολιτική ενότητα».
Το ονοματολογικό ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εύλογο, όχι όμως και το μείζον
«Αναγνωρίζω το εύλογο της πρότασης, αυτή η συνάντηση όπως την περιγράψαμε πριν, να αποτυπωθεί και στον τίτλο. Δηλαδή να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσθήκη ενός ονόματος. Δεν το θεωρώ, όμως, το μείζον. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να μονοπωλήσει τη συζήτηση. Εμείς αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι να εμπλακούμε στο ονοματολογικό, αλλά να κάνουμε εκείνη την αντιπολίτευση που χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με το κομμάτι των πολιτών που είναι πέρα από το 32%. Έτσι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. Θα το συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Μακάρι να καταλήξουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να πάμε σε ένα δημοψήφισμα και αυτή η πρόταση, εισηγητικά, να πάει στο Συνέδριο που θα αποφασίσει οριστικά».